Kilkunastominutowy schab w majonezie

5 (157 ocen)

  • 14 godz.

Szybki i prosty sposób na przepyszny schab, który idealnie nadaję się na obiad czy kanapkę.Mięso jest mięciutkie, soczyste i niezwykle aromatyczne. Z poniższego przepisu korzystałam już niejednokrotnie.

  • 14 godz.

Składniki:

  • 0,5-1,5 kg schabu bez kości (ja robiłam z z około 700g mięsa)
    przyprawy wg gustu ( u mnie 1 łyżeczka soli i po 1/2 łyżeczki: czosnku w proszku, słodkiej papryki, ostrej papryki)
    Zalewa: (*)
    1 litr wody
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1/3 łyżeczki pieprzu naturalnego
    1/2 łyżeczki majeranku
    2 ziarna ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    3 ziarna jałowca
    1 ząbek czosnku
    1 czubata łyżka majonezu
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Majonez

Kilkunastominutowy schab w majonezie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1w7jfl6 1. Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi umyty i osuszony schab.
  • image-1v6p9u8 2. Do garnka wlać wodę i wymieszać w niej wszystkie składniki zalewy.
  • image-1rut8l4 3. Schab krótko obsmażyć na rozgrzanym oleju.
  • image-013m1cj 4. Mięso włożyć do zalewy i gotować 5-8 minut (w zależności od wielkości; od momentu zagotowania się wody).
  • 5. Całość ostudzić i wstawić do lodówki na całą noc (z garnkiem).
  • 6. Po tym czasie schab ponownie gotować 5-8 minut (od momentu zagotowania się wody).
  • 7. Mięso wyjąć z zalewy.
    Po wystygnięciu jest gotowe do spożycia.

Porady

Zalewa powinna całkowicie pokrywać schab, więc robiąc większą porcję mięsa należy podwoić proporcje zalewy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować