Kilimandżaro

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wyśmienity na każdą okazję!

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    8 jajek
    20 dag cukru
    6 łyżek mąki pszennej
    4 łyżki kakao
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek
    2 galaretki agrestowe
    1 łyżka masła

    Masa budyniowa:
    0,5 litra mleka
    0,5 szklanki cukru
    2 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 kostka masła lub margaryny

Kilimandżaro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i upiec biszkopta.
  • 2. Jabłka usmażyć. Dodać suchą galaretkę i chwilę smażyć. Przestudzić.
  • 3. Z mleka, cukru, mąki i żółtek ugotować budyń. (Można zrobić gotowy budyń śmietankowy lub waniliowy). Masło utrzeć, dodając budyń.
  • 4. Przekładać: biszkopt - masa jabłkowa - masa budyniowa - biszkopt - polewa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy