Kieszonki z serem, pokrzywą i miętą

0 (0 ocen)

Pyszny i bardzo smaczny mięsny dodatek do obiadu. Filety drobiowe pokryte aromatyczną pastą, wypełnione wędzonym serem, miętą oraz pokrzywą. Wyborne – polecam!

Składniki:

  • 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka (łącznie 1,4 kg)
    sól
    pieprz czarny mielony

    Pasta:
    1 jajko
    2 łyżki oliwy
    3 łyżki ketchupu pikantnego
    2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    ½ łyżeczki cukru
    po ¼ łyżeczki mielonych przypraw – imbiru, kurkumy, gałki muszkatołowej
    szczypta soli

    Nadzienie:
    150 g rolady ustrzyckiej – rolada wędzona, ser parzony z serów podpuszczkowych dojrzewających 22% tłuszczu
    po 1 -2 gałązki świeżej mięty do każdej kieszonki
    po 1 – 2 gałązki młodej pokrzywy do każdej kieszonki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kieszonki z serem, pokrzywą i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kieszonki z serem, pokrzywą i miętą 1. Mięso umyć, wysuszyć, a w każdym filecie naciąć dość głęboką kieszeń. Drób natrzeć solą oraz pieprzem i włożyć na 2 – 3 godz. do lodówki. Następnie każdy filet nadziać pokrojonym na mniejsze kawałki serem, a także miętą i pokrzywą. W miejscu przecięcia mięso spiąć wykałaczkami.
  • Kieszonki z serem, pokrzywą i miętą 2. Przygotowane kieszonki przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia.
    Składniki przeznaczone na pastę utrzeć. Masą obficie posmarować z każdej strony mięso.
  • Kieszonki z serem, pokrzywą i miętą 3. Piec bez przykrycia 45 min (200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować