Kieszonki z piersi kurczaka z oliwkami i żółtym serem

0 (0 ocen)

Lekkie danie, stworzone z myślą o zmianie zwyczajnej piersi w aromatyczną nadziewaną kieszonkę. Mięso jest aromatyczne i soczyste dzięki gotowaniu na parze w pergaminie.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    odrobina oleju
    2 łyżki ziół prowansalskich
    ząbek czosnku
    sól
    garść czarnych oliwek
    garść zielonych oliwek
    4 plastry sera żółtego

Kieszonki z piersi kurczaka z oliwkami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś rozcinamy wzdłuż tworząc kieszonkę. Posypujemy ziołami i nacieramy przeciśniętym ząbkiem czosnku i olejem. Do jednej piersi wkładamy zielone oliwki i 2 plastry sera, do drugiej czarne oliwki i pozostały ser. Zamykamy kieszonki wykałaczką i solimy mięso. Piersi układamy w naczyniu do gotowania na parze, które wyłożone jest pergaminem. Dusimy ok. 15-20 minut. Podałam na sałatce z grzankami.

Porady

Filety można również upiec w piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy