Przepis na naprawdę pyszny, a przy tym niesamowicie prosty obiad. Danie jest na tyle efektowne, że spokojnie można je przygotować na ważną okazję.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- filety pojedyncze z kurczaka: 4 sztuki
- liście świeżego szpinaku: 200 gramów
- ser typu feta: 4 łyżki
- Ząbki czosnku: 2 sztuki
- sól i pieprz: 1 szczypta
- oliwa: 1 łyżka
Kieszonki z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak przesmażyć na oliwie, aż zmniejszy objętość i cała woda odparuje. Doprawić czosnkiem i pieprzem. Przestudzony szpinak wymieszać z rozgniecioną fetą. Piersi oczyścić z błonek, od grubszej strony, naciąć piersi wzdłuż, nie nacinając jej do końca i tworząc kieszonkę. Kieszonki nafaszerować farszem ze szpinaku, spiąć wykałaczkami, aby nadzienie nie wyciekło. Wierzch piersi oprószyć solą i pieprzem i obrumienić na oliwie na patelni. Zarumienione piersi z kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego (wysmarowanego odrobiną oliwy) i zapiekać w 180 st. C przez około 35 minut.
Komentarze