Kieszonki kurczaka zapiekane ze szpinakiem i ricottą

4.5 (151 ocen)

Soczyste mięso z piersi kurczaka po pierzynką szpinaku i serka ricotty. Pyszne połączenie smaków. Polecam przygotować to danie na niedzielny obiad lub dla gości, będą zachwyceni.

Składniki:

  • Na 2 porcje:
    2 pojedyncze, małe piersi z kurczaka
    150 g świeżego szpinaku
    3 ząbki czosnku
    3-4 łyżki serka ricotta
    sól
    pieprz
    przyprawa do kurczaka lub uniwersalna
    szczypta gałki muszkatołowej
    ulubione zioła np prowansalskie, suszona natka pietruszki lub kolendry
    1łyżka masła
    olej lub oliwa
    gałązki świeżego tymianku (można pominąć)
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Kieszonki kurczaka zapiekane ze szpinakiem i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kieszonki kurczaka nadziewane szpinakiem i ricottą 1. Piersi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i naciąć wzdłuż po gładkiej części ostrym nożem nie przecinając do spodu. Rozchylając nacięte miejsce powstanie kieszonka. Mięso natrzeć przyprawami i odstawić na godzinę do lodówki.
  • Kieszonki kurczaka nadziewane szpinakiem i ricottą 2. Na patelnie wrzucić masło i umyte liście szpinaku, chwilę smażyć aż liście zwiędną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Dusić bez przykrycia aż soki całkowicie odparują. Wystudzić na sicie. W miseczce wymieszać wystudzony szpinak, gałkę muszkatołową, serek, doprawić solą i pieprzem.
  • Kieszonki kurczaka nadziewane szpinakiem i ricottą 3. Gotowy farsz włożyć w kieszonki mięsa. Gotowe mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić oliwą lub olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piec ok 40 min aż mięso z wierzchu się zapiecze. Najlepiej smakuje na ciepło. Ja podałam z kuskusem i pomidorami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szpinak Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować