Pierś z kurczaka nadziewana pieczarkami, pieczona w piekarniku
Składniki:
Na trzy porcje:
3 pojedyncze filety z kurczaka
biała część pora
150 g pieczarek
2 łyżki oleju
3 łyżki startego sera żółtego
sól
biały pieprz
zioła prowansalskie
Kieszonki drobiowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę. Nacieramy solą i pieprzem,wstawiamy na pół godziny do lodówki.
W tym czasie pora dokładnie myjemy i tniemy w półtalarki, pieczarki w półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy pora,dokładamy pieczarki, dusimy do miękkości, przyprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem.
2.Lekko przestudzonym farszem nadziewamy filety,wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką i pieczemy 35-40 minut w 180*C, pod koniec pieczenia posypujemy tartym serem i dopiekamy bez przykrycia.
Komentarze