Kieszonki drobiowe z jabłkiem, serem pleśniowym i żurawiną

0 (0 ocen)

Wykwintne, pyszne nadzienie sprawia, że danie świetnie sprawdzi się na niedzielnym obiedzie lub na świątecznym przyjęciu.

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
    1 duże jabłko
    150g sera pleśniowego
    3 łyżki żurawiny suszonej
    łyżeczka soku z cytryny
    jajko i bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia





Kieszonki drobiowe z jabłkiem, serem pleśniowym i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nadzienie 1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pozbawić błonek. W środku za pomocą ostrego noża zrobić otwór, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w niewielką kostkę razem z serem pleśniowym. Pokrojone jabłko skropić sokiem z cytryny, połączyć z serem i żurawiną.
  • mięso krótko podsmaż 2. Do środka piersi kurczaka wciskać wymieszane składniki nadzienia. Otwór spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane mięso panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Krótko usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • 3. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, na którym się smażyły i przełożyć mięsne kieszonki. Zapiekać jeszcze ok.30 minut w 180 st. Po upieczeniu wyciągnąć wykałaczki. Podawać np.z ziemniakami, ryżem i ulubioną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy