Bardzo lubię połączenie drobiu z owocami. Tym razem w roladkach oprócz winogron przemyciłam śliwkę suszoną, ser pleśniowy i szpinak. Polecam takie połączenie :)
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 podwójne filety z piersi kurczaka
200 g zielonych winogron bezpestkowych
200 g szpinaku świeżego
150 g sera pleśniowego
6 śliwek suszonych
1 ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
jajko i bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Kieszonki drobiowe faszerowane winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak odparuj na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatołową. Chwilę podduś, odstaw do ostudzenia. Winogrona umyj, ser pokrój w kostkę. Filety umyj, osusz, przetnij ostrożnie po środku, tworząc kieszonkę. Z obu stron przypraw solą i pieprzem. Do każdej kieszonki włóż po połowie szpinaku, śliwek suszonych, sera i winogron. Boki zepnij wykałaczkami.
2.Na patelni rozgrzej olej. Gotowe roladki panieruj w bułce tartej i jajku, po czym usmaż na rumiano z każdej strony. Jeśli roladki są dość duże i grube (tak jak w moim przypadku) dopiecz je 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Podawaj np. z ziemniakami i sałatką z roszponki. Smacznego!
Komentarze