2 duże pojedyncze filety z piersi kurczaka
pół cukinii
150 g marynowanej dyni w kostce
180 g świeżego boczku w plastrach
mielona słodka i ostra papryka
sól, pieprz
Kieszeń drobiowa z dynią i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet umyj, osusz, zrób wgłębienie nożem (delikatnie, żeby nie uszkodzić), robiąc kieszeń. W środku głębienia i na zewnątrz przypraw mięso mieloną słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce.
2.Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o grubym oczku. Dynię osącz z zalewy i pokrój w niewielką kostkę. Filety faszeruj naprzemiennie cukinią i dynią.
3.Plastry boczku rozłóż tak, aby nachodziły na siebie i otul nim drobiową kieszeń. Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika na ok.20-25 minut w 180 st. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarze