Kiełkująca sałatka z łososiem na pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia doprawiamy solą i pieprzem do smaku, pieczemy w piekarniku ok. 7 min w temp. 180°C.
Pesto: do blendera wkładamy listki bazylii, orzechy piniowe i miksujemy. Dolewamy olej Kujawski czosnek i bazylia oraz olej rzepakowy. Dodajemy ser, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy.
Kiełki podsmażamy i przekładamy na papierowy ręcznik, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Na talerzu układamy listki mięty, bazylii, rukli, dodajemy pomidory pokrojone w paski . Nakładamy pesto, na którym układamy połowę łososia skórką do góry. Całość posypujemy kiełkami i dokładamy figi w plasterkach, łososia skrapiamy sokiem z cytryny.
Smacznego
Komentarze