Kiełbaski śniadaniowe w cieście graham

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne kiełbaski śniadaniowe w cieście z mąki graham. Polecam na śniadanie lub kolację, można je bez problemu zabrac do szkoły czy pracy. Na zimno też smakują rewelacyjnie.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 kiełbasek śniadaniowych,
    150 g mąki pszennej (typ 500),
    300 g mąki pszennej graham (typ 1850),
    250 ml ciepłej wody,
    30 g drożdży świeżych,
    czubata łyżeczka soli,
    łyżeczka cukru,
    2 łyżki oleju.

Kiełbaski śniadaniowe w cieście graham - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy połowę wody , cukier i sól. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
    Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
    Kiełbaski śniadaniowe kroimy na pół.
    Ciasto wałkujemy, dzielimy na równe kwadraty (10x10).
    Układamy kiełbaski i zawijamy.
    Układamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy 35 minut w 185 stopniach.
    Smakują na ciepło jak i zimno. Możemy podawać z ulubionym sosem.

    Smacznego ;)

Porady

Możemy wykorzystać rownież parówki lub inne ulubione kiełbaski.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy