Kiełbaski cielęco-szpinakowe

5 (183 ocen)

Delikatne , rozpływające się w ustach kiełbaski pełne witamin.Idealne dla małych dzieci jak i dorosłych , osób dbających o linię i na diecie .Przygotowując jednak kiełbaski maluszkom radzę ominąć lub zmniejszyć ilość soli i pieprzu.

Składniki:

  • ( Wyszło mi 6 średniej wielkości kiełbasek)
    400g. cielęciny ( ja miałam mostek cielęcy)
    400g. świeżych liści szpinaku
    1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
    2 łyżki śmietany 18%
    1/2 szklanki bułki tartej
    1 jajko
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią
    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    1 łyżeczka soli
    Dodatkowo:
    folia spożywcza , cytryna do skropienia kiełbasek
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przystawki

Kiełbaski cielęco-szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa na kiełbaski 1. Cielęcinę myjemy , osuszamy , oczyszczamy z błonek , kroimy na mniejsze kawałki.
    Liście szpinaku , myjemy , osuszamy dodajemy do mięsa wraz z odciśniętą kajzerką oraz natką pietruszki.
    Całość mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
    Do masy mięsno-szpinakowej dodajemy jajko , śmietanę , bułkę tartą oraz przyprawy.
    Wyrabiamy rękoma jednolita masę.
  • zawijanie kiełbasek 2. Folię spożywczą dzielimy na 6 prostokątów , w dłoni formujemy kiełbaski.
    Każdą kładziemy na krawędź foli , zwijamy w roladkę.
  • przed gotowaniem 3. Końce szczelnie związujemy " robiąc cukierka"
  • gotowanie kiełbasek 4. W garnku zagotowujemy wodę , wrzucamy kiełbaski na wrzątek , gotujemy 20 min. od wypłynięcia na wierzch co jakiś czas przekręcając kiełbaskę na drugą stronę.
    Ugotowane , wyjmujemy z wody , odwijamy z foli.
  • 5. Podajemy na ciepło lub zimno z dodatkiem plastra cytryny do skropienia kiełbasek w obu wersjach bardzo dobrze smakują.
    Ja podałam na ciepło z kaszą kuskus z dodatkiem tartej marchewki.

Porady

Kiełbaskę możemy także pokroić w plastry i podawać jako przystawkę samą lub np. z sosem koperkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować