Kiełbasa z ziemniakami i szpinakiem to pomysł na idealny obiad dla zabieganych osób. Uwielbiam takie jednogarnkowe dania. Są proste, szybkie i pyszne! I co najważniejsze nie zostaje po nich góra naczyń do zmywanie!
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
300 g ulubionej kiełbasy
2 cebule
600 g ziemniaków
1 łyżka przyprawy do ziemniaków
4 ząbki czosnku
½ puszki kukurydzy
1 szklanka bulionu warzywnego
100 g świeżego szpinaku baby
sól
pieprz
2-3 łyżki oleju
Kiełbasa z ziemniakami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Posypujemy przyprawą do ziemniaków i delikatnie mieszamy.
Kiełbasę kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy ziemniaki z kiełbasą i cebulą. Gdy cebula się już szekli, a kiełbasa zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy kilka chwil i zalewamy wszystko bulionem.
Zmniejszamy palnik i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną kukurydze i szpinak. Dusimy aż szpinak zmięknie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Komentarze