Kiełbasa z fasolą

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Lubię mało skomplikowane, łatwe do przyrządzenia dania jednogarnkowe. Duszone kiełbaski z fasolą to pomysł na proste, smaczne i pożywne danie. Podane z chlebem lub ziemniaczkami zasmakuje każdemu.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5kg kiełbasy śląskiej
    20dag boczku
    1 cebula
    2 pomidory
    1 puszka pomidorów
    2 puszki białej fasoli
    1 szklanka bulionu
    1-2 łyżki przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
    0,5 łyżeczki tymianku
    Sól, pieprz
    1-2 łyżki mąki
    Olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Kiełbasa z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i boczek pokroić w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Na rozgrzanej patelni, z odrobiną oleju, podsmażyć boczek, dorzucić kiełbasę, a po chwili dodać cebulę.
    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Całość wymieszać, chwilę podsmażyć. Następnie dodać fasolę odsączoną z zalewy i pomidory z puszki wraz z zalewą, całość zalać szklanką, dodać przecier pomidorowy, wymieszać, doprawić do smaku. Gotować kilka minut, aby warzywa zmiękły.
    1-2 łyżki mąki rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody i zagęścić nią sos. Dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować, w razie potrzeby doprawić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kiełbasa Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować