Lubię mało skomplikowane, łatwe do przyrządzenia dania jednogarnkowe. Duszone kiełbaski z fasolą to pomysł na proste, smaczne i pożywne danie. Podane z chlebem lub ziemniaczkami zasmakuje każdemu.
Kiełbasa z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i boczek pokroić w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Na rozgrzanej patelni, z odrobiną oleju, podsmażyć boczek, dorzucić kiełbasę, a po chwili dodać cebulę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Całość wymieszać, chwilę podsmażyć. Następnie dodać fasolę odsączoną z zalewy i pomidory z puszki wraz z zalewą, całość zalać szklanką, dodać przecier pomidorowy, wymieszać, doprawić do smaku. Gotować kilka minut, aby warzywa zmiękły.
1-2 łyżki mąki rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody i zagęścić nią sos. Dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować, w razie potrzeby doprawić.
Komentarze