Kiełbasa wieprzowa z łopatki wersja w słoiku

  • wyświetlono: 2355 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Dziś zrobiłem kiełbasę wieprzową z łopatki w słoiczkach. Myślałem nad nazwą i nazwałem jak nazwałem, po prostu kiełbasa wieprzowa z łopatki w słoiku :) BARDZO SMACZNA :)

Czarek
  • 4 porcje
  • 3000min
  • Łatwy

Składniki

łopatka wieprzowa 2,3 kg
woda zimna 100 ml
peklosól 15g/kg
pieprz biały 1 łyżeczka
czosnek granulowany 1 łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

Kiełbasa wieprzowa z łopatki wersja w słoiku

  • image-13wc7eo1. Mięso z łopatki kroimy w kostkę około 4 cm/4 cm, dodajemy peklosól i wcieramy ją w mięso. Misę z mięsem przykrywamy folią i wstawiamy ją do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach musimy wyrobić mięso w celu by mięso wchłonęło lepiej peklosoli. Po okresie 48 godzin połowę mięso przepuszczamy przez sitko 8 mm. Dodajemy czosnek i pieprz. Wyrabiamy farsz około 30 minut, podczas wyrabiania dodajemy stopniowo zimną wodę. Farsz musi być bardzo kleisty. Tak wyrabiany farsz wkładamy do wyparzonych słoiczków ścisło pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5-3 cm. Wlewamy na wierzch po 2 łyżki zimnej wody, zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy.
  • image-102r1ph2. Pasteryzacja:

    Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

    Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
    Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
    Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
    Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
    słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wedlina_domowadomowe_wędlinykiełbasa_w_słoiczkukonserwy_w_słoikach

Komentarze

Podobne przepisy

Kiełbasa.

Dodane przez: Słodko Słodka

Kiełbasa Drobiowo-Wieprzowa z Dodatkiem Papryki...

I zachciało nam się swojskiej kiełbachy,długo...

DELIKATNA  PIECZEŃ Z ŁOPATKI

Dodane przez: Mariola123

DELIKATNA PIECZEŃ Z ŁOPATKI

Pieczeń z łopatki, peklowana i...

Schab z boczkiem w słoiku

Dodane przez: JOANNA 55a

Schab z boczkiem w słoiku

Pyszna domowa wędlinka

Salceson wieprzowy z głowizny

Dodane przez: Czarek

Salceson wieprzowy z głowizny

Bardzo smaczny salceson zrobiony...

Konserwa drobiowa w słoiku.

Dodane przez: weronika63

Konserwa drobiowa w słoiku

Konserwa zrobiona jest z mięsa...

Parzona kiełbasa z golonki.

Dodane przez: weronika63

Parzona kiełbasa z golonki

Parzona kiełbasa z golonki w osłonce...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE