Kiełbasa swojska cienka i gruba

3.89 (9 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na święta Bożego Narodzenia postanowiłam, że przygotujemy sobie swojskie wędliny .
Tak więc następną wędlinką jaką zrobiłam jest kiełbasa cienka i gruba.
Podzielę się z Wami moim przepisem.
Przygotowanie takiej kiełbasy jest pracochłonne ale jaki efekt końcowy.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięso różne 10 kg, (szynka, łopatka, boczek świeży i karkówka),
    na 1 kg mięsa - 17 g peklosoli,
    na 1 kg mięsa pieprz 2 g roztarte w moździerzu,
    na 1 kg mięsa 3 - 4 ząbki czosnku,
    na 1kg mięsa majeranek 2 g,
    na 1kg mięsa 1/2 łyżeczki cukru,
    na 1 kg mięsa jałowiec 2 ziarenka roztarte w moździerzu,
    Jelita grube i cienkie,
Wystaw ocenę:

3.89 (9 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Kiełbasa swojska cienka i gruba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na samym początku przygotowałam sobie mięso, oddzieliłam chude od tłustego. Tłuste mięso zmieliłam na drobnym sitku maszynki a chude na dużych oczkach sitka.
    W połowie mielenia do mięsa dodałam część przypraw i dalej mieliłam pozostałe mięso.
    Po zmieleniu całego mięsa dodałam pozostałe przyprawy.
    Całość dokładnie wyrabiałam dolewając wodę.
    Masę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam w zimne miejsce na 2 godziny, ponownie przemieszałam, a następnie napełniałam specjalną maszynką do kiełbasy jelita.
    Część masy napełniłam w cienkie jelita, a część w grube jelita.
    Jelita wcześniej moczyłam w letniej wodzie (około 3 godziny, następnie jelita przepłukałam po bieżącą wodą).
    Tak przygotowaną kiełbasę powiesiłam na drewniane okrągłe kije w celu przesuszenia i ocieknięcia na 2 - 3 godziny.
    Po tym czasie kiełbasę przewiesiłam do nagrzanej do 30 - 40 stopni wędzarni i suszyłam jeszcze godzinę przy otwartych drzwiach wędzarni.
    Po tym czasie drzwi zamykam, podnoszę temperaturę do 50 -60 stopni i wędzę 3 -4 godziny.
    Wędzę drzewem owocowym.
    Po uwędzeniu kiełbasę odwieszam do wystygnięcia w chłodne miejsce.

Porady

Po dodaniu przypraw i dokładnym wymieszaniu masę należy spróbować, gdyby była za mało doprawiana dołożyć przypraw. Ja podałam przyprawy na 1 kg mięsa więc należy pomnożyć przyprawy tyle razy ile mamy kilogramów mięsa np. 3 kg mięsa to 3 razy 2 gramy pieprzu i tak dalej. Czas przygotowania 180 minut + czas suszenia i wędzenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować