Kiełbasa swojska

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

domowe wędliny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej tłustej
    0,8 kg wołowiny
    1 kg podgardla
    1,5 łyżki soli do peklowania
    1 łyżka soli kuchennej
    1 łyżka majeranku
    łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    pół główki czosnku
    pół gałki muszkatołowej
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy


Kiełbasa swojska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i podgardle zemleć na największym sitku maszynki. Dodać przyprawy utłuczone w moździerzu i rozgnieciony czosnek.
    Farsz wyrabiać przez ok 30 min.
    Włożyć do szczelnego naczynia i wstawić do lodówki na ok 24 godziny.
    Kiełbaśnice namoczyć w wodzie, przepłukać każdą w środku.
    Nałożyć na końcówkę do nadziewania kiełbas i nadziać .
    Wędzić przez ok 3 godziny .
    Następnie sparzyć w temp 85 st przez 20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy