kiełbasa swojska

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

swojska dla tych co cenią sobie własne wyroby

  • 4 godz.

Składniki:

  • karkówka 4 kg
    szynka 1 kg
    boczek surowy 1 kg
    wołowina 1 kg
    słonina 0,5 kg
    bulion 1 szklanka
    czarny pieprz mielony
    majeranek
    czosnek 15 ząbków
    saletra
    słodka papryka

Kiełbasa swojska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania
    1. Mięso przepuszczamy przez maszynkę o grubych oczkach.
    2. Boczek i słoninę przepuszczamy o najdrobniejszych oczkach.
    3.Masę mięsną mieszamy z boczkiem , słoniną solą , saletrą i przyprawami utłuczonymi w możdzierzu, oraz czosnkiem roztartym z solą.
    4.Dodajemy bulion i wyrabiamy na gładką masę.
    5.Napełniamy jelita formując kiełbaski długości 30-40 cm i nakłuwamy je.
    6.Rozwieszamy na kijach i suszymy przez około 6 godzin w chłodnym i przewiewnym miejscu.
    7.Wędzimy około 6-8 godzin ciepłym dymem.
    8. Po wędzeniu rozwieszamy i suszymy i gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy