kiełbasa swojska

  • wyświetlono: 438 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

swojska dla tych co cenią sobie własne wyroby

rafi1181
  • 240min

Składniki

karkówka 4 kg
szynka 1 kg
boczek surowy 1 kg
wołowina 1 kg
słonina 0,5 kg
bulion 1 szklanka
czarny pieprz mielony
majeranek
czosnek 15 ząbków
saletra
słodka papryka

Sposób przygotowania przepisu:

kiełbasa swojska

  • 1. Sposób przygotowania
    1. Mięso przepuszczamy przez maszynkę o grubych oczkach.
    2. Boczek i słoninę przepuszczamy o najdrobniejszych oczkach.
    3.Masę mięsną mieszamy z boczkiem , słoniną solą , saletrą i przyprawami utłuczonymi w możdzierzu, oraz czosnkiem roztartym z solą.
    4.Dodajemy bulion i wyrabiamy na gładką masę.
    5.Napełniamy jelita formując kiełbaski długości 30-40 cm i nakłuwamy je.
    6.Rozwieszamy na kijach i suszymy przez około 6 godzin w chłodnym i przewiewnym miejscu.
    7.Wędzimy około 6-8 godzin ciepłym dymem.
    8. Po wędzeniu rozwieszamy i suszymy i gotowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Swojski garnek.

Dodane przez: Pyszne Kaprysy

SWOJSKI GARNEK

Jest to danie jednogarnkowe, stanowiące...

Kiełbasa ziemniaczana

Dodane przez: Świeca Urszula

Kiełbasa ziemniaczana

Polecam kiełbaski ziemniaczane.

biała kiełbasa

Dodane przez: Henryka

Domowa biała kiełbasa

Specjalistą od białej kiełbasy...

Domowa biała kiełbasa

Dodane przez: bogusia82

Domowa biała kiełbasa

Nie wyobrażam sobie śniadania Wielkanocnego...

kiełbasa z patelni

Dodane przez: Gosia123

Kiełbasa z patelni

Bardzo dobra pieczona kiełbasa...

Swojska w kurczaku

Dodane przez: EwaSidor

Swojska w kurczaku

Czyli pomysł na obiad . Pierś kurczaka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE