Kiełbasa pieprzowa

3 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Kiełbasa pieprzowa

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg schabu z przyrostami
    1 kg karkówki tłustej
    18g soli na kg mięsa (ja daje pół na pół z peklosolą)
    pieprz czarny
    pieprz kolorowy
    kolendra
    szczypta gałki muszkatołowej
    przypraw ok 26 g ogółem
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Kiełbasa pieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab mielimy na szarpaku, karkówkę na oczku 10 mm. Mieszamy mięsa z solą i odstawiamy na dobę-dwie do lodówki .. następnie przygotowujemy przyprawy i tłuczemy je trochę w moździerzu.
    Mieszamy mięso ok 30 min , jeśli jest więcej to dłużej. Nadziewamy osłonkę białkową i mocno związujemy. Wędzimy ok 5 godzin. Parzenie w temp 80 st do uzyskania 70 st wewnątrz kiełbasy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować