Niby zwykłe, proste danie a jednak smakuje wyśmienicie :) Kiełbasa uduszona w młodej kapuście z warzywami idealnie pasuję do świeżego pieczywa, makaronu czy też gotowanych ziemniaków.
45 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg. cienkiej, czosnkowej kiełbasy np. chłopskiej
2 duże cebule
0,5kg. pieczarek
1 łyżka smalcu do smażenia
Kapusta:
4 duże, mięsiste pomidory
1 główka młodej kapusty
2 łyżki masła klarowanego
1 pęczek posieanego kopru
0,5l. rosołu lub bulionu ew. wody
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
Kiełbasa duszona w młodej kapuście z pomidorami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki, każdy naciąć z jednej strony na krzyż.
2.Cebulę pokroić w kostkę.Obrane pieczarki w pół plasterki.
Na patelni rozgrzać smalec , przesmażyć kiełbasę z cebulą.
Dodać pieczarki,smażyć do odparowania płynu.
3.Kapusta: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać masło, przesmażyć pomidory do momentu aż puszczą sok.
4.Kapustę poszatkować, dodać do pomidorów, przemieszać.
5.Gdy kapusta zwiędnie dołożyć usmażoną kiełbasę z warzywami oraz koperek, przemieszać razem.
6.Wlać rosół,doprawić solą i pieprzem.
Dusić 20 min.
7.Dodać przecier pomidorowy, wymieszać , pozostawić na minimalnym gazie kolejne 2-3 min.
Komentarze