Kiełbasa Drobiowo-Wieprzowa z Dodatkiem Papryki z Szynkowaru

  • wyświetlono: 245 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

I zachciało nam się swojskiej kiełbachy,długo nie myśląc wyjęłam szynkowar i jest,pyszna,pachnąca kiełbaska.

Zdjęcie do publikacji.
  • 1 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

700 g filetu z kurczaka
250 g mielonego z indyka
250 g mielonego wieprzowo-wołowego
pół dużej papryki czerwonej
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki białego pieprzu
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli peklowej
1,5 łyżeczki żelatyny
100 ml wody

Sposób przygotowania przepisu:

Kiełbasa Drobiowo-Wieprzowa z Dodatkiem Papryki z Szynkowaru

  • Kiełbasa.1. Piersi z kurczaka myjemy,osuszamy i kroimy w drobną kostkę,im mniejsze tym ładniejszy efekt uzyskamy po rozkrojeniu,wrzucamy mięso mielone,przeciskamy przez praskę czosnek,paprykę myjemy,osuszamy i kroimy w drobną kosteczkę,
  • Kiełbasa.2. wsypujemy przyprawy.
    W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę,dodajemy sól peklową,cukier i czekamy aż żelatyna przestygnie,dodajemy do mięsa i całość wyrabiamy ręką tak długo aż mięso będzie szkliste i będzie się kleiło do ręki.
  • Kiełbasa.3. Przygotowujemy szynkowar,wkładamy do środka woreczek,następnie partiami wkładamy mięso i za każdym razem ugniatamy,żeby pozbyć się powietrza,zawiązujemy woreczek na supeł,
  • Kiełbasa.4. nakładamy sprężynę,zamykamy szynkowar i wkładamy do lodówki na 48 godz.ja swoją kiełbasę parzyłam już po dobie.
    Na dnie garnka układamy ściereczkę,wlewamy wodę,wkładamy termometr,i podgrzewamy wodę do 80-85 C,wkładamy szynkowar i parzymy 1,5 godz.pilnując by temperatura cały czas się utrzymywała na poziomie 80-85 C,po tym czasie wyjmujemy szynkowar z wody,odlewamy zebrany płyn ze środka przez dziurkę w wieczku dekielka,i pozostawiamy do wystygnięcia,wkładamy na noc do lodówki,a rano wyjmujemy woreczek z kiełbasą i gotowe.
    Przechowujemy w lodówce do 5 dni,u nas nigdy tyle jeszcze nie wytrzymała ;-)

Porady

Gdyby woreczek nie chciał wyjść dobrze jest wrzucić szynkowar do ciepłej wody na chwilę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kiełbasadróbśniadaniekolacjaszynkowarnachlebmięsodrobiowe

Komentarze

Podobne przepisy

Kiełbasa z pieprzem kolorowym

Dodane przez: bogusia82

Kiełbasa z pieprzem kolorowym

Pyszna domowa kiełbasa z dodatkiem...

Rolada boczkowa z szynkowaru

Dodane przez: Joanna Kryla

Rolada boczkowa z szynkowaru

Pyszna domowa rolada boczkowa pachnąca...

Żeberka z szynkowaru z żurawiną

Dodane przez: bienpyt

Żeberka z szynkowaru z żurawiną

Żeberka inaczej, jako przekąska...

Domowa wędlina - łopatka z papryką (szynkowar)

Dodane przez: olinek_82

Domowa wędlina - łopatka z papryką (szynkowar)

Aromatyczna i smaczna domowa wędlina...

Szynka z kurczaka z oliwkami.

Dodane przez: Reniutka

Szynka z kurczaka z oliwkami z szynkowaru

Szynka z kurczaka z oliwkami, to...

Udziec indyka z żurawiną z szynkowaru

Dodane przez: bienpyt

Udziec indyka z żurawiną z szynkowaru

Bardzo soczysta rolada drobiowa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE