Kiełbasa chłopska z patelni

4.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste, swojskie danie, czyli kiełbasa z cebulą, papryką i ziemniakami smażona na patelni. Trochę przypraw, ostry chrzan lub musztarda i tradycyjny, szybki obiad gotowy. Nie zawsze mamy czas na mozolne i długie gotowanie, zróbmy więc ten szybki i smaczny posiłek.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kiełbasy chłopskie lub śląskie
    4 cebule
    1 duża czerwona papryka
    6-8 ziemniaków
    3 łyżki smalcu lub oleju do smażenia
    sól, pieprz i czerwona papryka do smaku
    chrzan, musztarda

Kiełbasa chłopska z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Ziemniaki w łupinach myjemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości.

    Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, kiełbasy nacinamy i układamy na patelni, na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę w paski. Wrzucamy na patelnię, do kiełbasek. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką czerwoną . Smażymy do przyrumienienia cebuli.

    Na koniec dokładamy na patelnię ugotowane, odcedzone i pokrojone w łódeczki ziemniaki. Chwilę podsmażamy całość i gotowe.

    Kiełbaski podajemy z chrzanem i musztardą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy