Kiełbasa biała zapiekana w bigosie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Biała i bigos to idealny duet smakowy, ja uwielbiam jedno i drugie, a jak są razem to już "niebo w gębie"

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
    500 g boczku wędzonego
    600 g świeżej lub wędzonej karkówki
    600 g kiełbasy białej surowej
    ok. 400 g cebuli
    kilka ząbków czosnku
    garść suszonych grzybów
    100 g śliwek suszonych
    słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego
    kilka liści laurowych, parę ziaren ziela angielskiego
    majeranek, kminek mielony
    pieprz mielony, ostra papryka i sól odrobinę, zawsze można dodać
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Kiełbasa biała zapiekana w bigosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę bez płukania pokroić, wrzucić do garnka zalać wodą i wstawić do gotowania.
    W tym czasie po kolei dorzucać pokruszone grzyby, pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek, śliwki, ziele ang, liście laurowe.
    Pogotować 1 godz. aż kapusta zmięknie, teraz dodawać przesmażone kawałki boczku i mięsa, paprykę, majeranek, kminek i dokładnie wymieszać.
    Do bigosu dodać pojedynczą i ponakłuwaną białą kiełbasę, umieścić ją tak aby z każdej strony była przykryta kapustą, gotować do miękkości mięs. Kiełbasę teraz wyjąć, ponacinać i zrumienić.
    Na koniec wymieszać z koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku.
    Kiełbasę podać razem z bigosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować