Biała i bigos to idealny duet smakowy, ja uwielbiam jedno i drugie, a jak są razem to już "niebo w gębie"
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
2 kg kapusty kiszonej
500 g boczku wędzonego
600 g świeżej lub wędzonej karkówki
600 g kiełbasy białej surowej
ok. 400 g cebuli
kilka ząbków czosnku
garść suszonych grzybów
100 g śliwek suszonych
słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego
kilka liści laurowych, parę ziaren ziela angielskiego
majeranek, kminek mielony
pieprz mielony, ostra papryka i sól odrobinę, zawsze można dodać
Kiełbasa biała zapiekana w bigosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę bez płukania pokroić, wrzucić do garnka zalać wodą i wstawić do gotowania.
W tym czasie po kolei dorzucać pokruszone grzyby, pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek, śliwki, ziele ang, liście laurowe.
Pogotować 1 godz. aż kapusta zmięknie, teraz dodawać przesmażone kawałki boczku i mięsa, paprykę, majeranek, kminek i dokładnie wymieszać.
Do bigosu dodać pojedynczą i ponakłuwaną białą kiełbasę, umieścić ją tak aby z każdej strony była przykryta kapustą, gotować do miękkości mięs. Kiełbasę teraz wyjąć, ponacinać i zrumienić.
Na koniec wymieszać z koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku.
Kiełbasę podać razem z bigosem.
Komentarze