Kiełbasa biała grubo mielona

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Kiełbasę białą robiła moja babcia, mama teraz robię ja. to nasza tradycja rodzinna. Domowa jest najlepsza na świątecznym stole

  • 6 godz.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    1/2 kg fileta z indyka
    1 kg boczek świeży
    2 kg mięsa od szynki
    8 ząbków czosnku
    sól do smaku około 1 łyżka
    3łyżeczki pieprzu mielonego
    3 łyżki majeranki
    woda około 0,5 litra
    jelita wieprzowe cienkie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Kiełbasa biała grubo mielona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso pokrojone doprawione 1. Filet z indyka i pierś kurczaka oraz boczek mielę maszynką do mięsa oczka duże. Mięso od szynki kroję na kawałki 1 cm kwadraty. Mięso przekładam do miski, dodaję, pieprz, majeranek roztarty, czosnek przeciśnięty przez praskę i roztarty w soli, dodaję wodę. Wszystko wyrabiam rękoma dokładnie na kleistą masę i odstawiam na dwie godziny do lodówki.. Jelita moczę w letniej wodzie dwie godziny. Następnie naciągam na kurek do wody i przepłukuję zimną wodą.
  • kiełbasa napęlniana maszynką 2. Kiełbasę wyrabiam maszynką do mięsa do której dokręcam specjalny lejek na który naciągam jelita. Co 20 cm kiełbasę okręcam, czyli porcjuje.
  • kiełbasa gotowa 3. Kiełbasę zawieszam na kiju żeby się nie połamała.
    Mrożę sparzoną albo surową.

Porady

Jelita można kupić w marketach paczkowane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Mięso Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować