Kibinki

4.5 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Kibinki jadłam tylko raz – w Trokach. Przepis odtworzyłam na podstawie zapamiętanego smaku. Jada się je zawinięte w serwetkę, popijając czystym rosołem drobiowym

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche drożdżowe:
    ● 200 ml mleka
    ● 8 dag drożdży
    ● łyżka cukru
    ● 70 dag mąki
    ● 20 dag margaryny
    ● jajko
    ● sól
    ● 2 łyżki śmietany.
    Farsz: 50 dag mielonego mięsa indyczego
    ● 2 cebule
    ● pieprz
    ● sól
    ● oregano
    ● tymianek
    ● łyżka bułki tartej
    ● tłuszcz do smażenia.
    Oraz: jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kibinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże z cukrem rozcieramy
    w letnim mleku. Gdy rozczyn
    urośnie,wsypujemy mąkę. Dodajemy
    pokrojoną margarynę,
    jajko, śmietanę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i wstawiamy
    na 20 minut do lodówki
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy na
    placek grubszy niż na pierogi.
    Wykrawamy krążki o śr. 12 cm
  • 3. Cebule kroimy w kostkę,
    szklimy. Dodajemy mięso, smażymy.
    Doprawiamy solą, pieprzem,
    oregano i tymiankiem.
    Wsypujemy bułkę tartą. Krążki
    napełniamy farszem i zlepiamy.
    Pierogi smarujemy rozkłóconym
    jajkiem i pieczemy w 180°C na
    złoty kolor (ok. 25 minut).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.2 (408 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować