Kibinki jadłam tylko raz – w Trokach. Przepis odtworzyłam na podstawie zapamiętanego smaku. Jada się je zawinięte w serwetkę, popijając czystym rosołem drobiowym
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto kruche drożdżowe:
● 200 ml mleka
● 8 dag drożdży
● łyżka cukru
● 70 dag mąki
● 20 dag margaryny
● jajko
● sól
● 2 łyżki śmietany.
Farsz: 50 dag mielonego mięsa indyczego
● 2 cebule
● pieprz
● sól
● oregano
● tymianek
● łyżka bułki tartej
● tłuszcz do smażenia.
Oraz: jajko
1.Drożdże z cukrem rozcieramy
w letnim mleku. Gdy rozczyn
urośnie,wsypujemy mąkę. Dodajemy
pokrojoną margarynę,
jajko, śmietanę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i wstawiamy
na 20 minut do lodówki
2.Ciasto rozwałkowujemy na
placek grubszy niż na pierogi.
Wykrawamy krążki o śr. 12 cm
3.Cebule kroimy w kostkę,
szklimy. Dodajemy mięso, smażymy.
Doprawiamy solą, pieprzem,
oregano i tymiankiem.
Wsypujemy bułkę tartą. Krążki
napełniamy farszem i zlepiamy.
Pierogi smarujemy rozkłóconym
jajkiem i pieczemy w 180°C na
złoty kolor (ok. 25 minut).
Komentarze