kibbi كبة نيئة

  • wyświetlono: 214 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

szeroko rozpowszechnione danie w Syrii, Libanie,Jordanii, Iraku itd Trochę roboty przy nim jest ale warto zrobić.Ja zjadłam z chlebkiem naan i jogurtem wymieszanym z posiekana świeżą miętą

izaa_a

Składniki

500 g mielonego udźca jagnięcego lub kurczaka (ja miałam wołowinę)
2 łyżki konfitury z cebuli (można cebule lekko podgotować i zmiksować blenderem)
po 1 łyżeczce mielonego suszonego oregano, ziela angielskiego i cynamonu
3 łyżki bardzo zimnej wody
ok szklanki kaszy bulghur


NADZIENIE:
250 g mielonego udźca jagnięcego lub kurczaka (ja miałam wołowinę)
0,5 łyżeczki oregano, ziela angielskiego
mała posiekana cebula
2 łyżki posiekanej mięty i migdałów
łyżka oliwy

Sposób przygotowania przepisu:

kibbi كبة نيئة

  • 1. Kasze namoczyć w zimnej wodzie przez ok 20 min i połączyć z reszta składników.
  • 2. Składniki nadzienia również połączyć i dobrze wymieszać i smażyć na patelni aż mięso będzie gotowe.
  • 3. Z masy podstawowej lepimy kulki i lekko spłaszczamy i wkładamy nadzienie i zalepiamy . .
  • 4. Formujemy coś w kształcie torpedy..;):) ale mogą być również kulki i smażymy na oleju

Porady

kaszę bulghur można czasem znaleźć w supermarketach na stoisku z orienatlną żywnością, a na pewno można ją kupić w sklepach "Kuchnie świata"

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

z_roznych_stron_swiatamięso mielonekonkurs_podróżebulghur

Komentarze

Podobne przepisy

image-0g5s42q

Dodane przez: moniczkaala

Spaghetti warzywne z grecką nutą

Każdy powinien w swoim codziennym...

image-03ua43q

Dodane przez: moniczkaala

Orientalne risotto z kurczakiem i chrupiącą...

Polecam risotto na orientalnych...

Klopsiki w sosie po węgiersku

Dodane przez: Cukiereczek

Klopsiki w sosie po węgiersku

Danie to ma korzenie węgierskie....

image-04qs3e8

Dodane przez: in-humility

DORSZ PIECZONY W CAŁOŚCI (z sosem holenderskim)

Pieczenie w całości to najprostszy...

image-1c51a8u

Dodane przez: in-humility

POTRAWKA Z KURCZAKIEM I RYŻEM

Kto nie jadł choć raz potrawki...

image-0amxf3o

Dodane przez: in-humility

LECZO Z CUKINIĄ

Leczo to jedno ze sztandarowych...