Rosyjska Khalva pochodzi pierwotnie z Bliskiego Wschodu i jest szczególnie popularna w Kazachstanie. Wykonana jest z orzechów włoskich i gęstego słodkiego kremu...
Khalva - rosyjski deser z orzechów włoskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka wlać 1,5 szklanki mleka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu do rozpuszczenia cukru.
Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem, oraz przyprawę do dań słodkich, gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając.
2.Piekarnik rozgrzać do temp 180 stopni. Orzechy włoskie wymieszać dokładnie z roztopionym masłem, ułożyć na blaszce, piec w piekarniku ok 10 minut na złocisty kolor, często obracając
Następnie na orzechy wlać równomiernie krem, przykryć folią, piec dalej ok 15 minut.
3.Podawać zaraz po przyrządzeniu. Udekorować posiekanymi irzechami i cynamonem. Ja podałam w filiżaneczkach :)
Komentarze