Khalva - Rosyjski deser z orzechów włoskich

4.49 (142 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Rosyjska Khalva pochodzi pierwotnie z Bliskiego Wschodu i jest szczególnie popularna w Kazachstanie. Wykonana jest z orzechów włoskich i gęstego słodkiego kremu...

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mleko: 1.75 szklanki
    - cukier: 4 łyżki
    - mąka kukurydziana: 1.5 łyżki
    - orzechy włoskie (łuskane, połówki, ew. ćwiartki): 170 gramów
    - masło roztopione: 8 łyżek
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
    - przyprawa do dań słodkich: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Khalva - rosyjski deser z orzechów włoskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlać 1,5 szklanki mleka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu do rozpuszczenia cukru.
    Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem, oraz przyprawę do dań słodkich, gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając.
  • 2. Piekarnik rozgrzać do temp 180 stopni. Orzechy włoskie wymieszać dokładnie z roztopionym masłem, ułożyć na blaszce, piec w piekarniku ok 10 minut na złocisty kolor, często obracając
    Następnie na orzechy wlać równomiernie krem, przykryć folią, piec dalej ok 15 minut.
  • 3. Podawać zaraz po przyrządzeniu. Udekorować posiekanymi irzechami i cynamonem. Ja podałam w filiżaneczkach :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować