Keto sernik na zimno

4.2 (15 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszny sernik na zimno, który będzie idealnym deserem dla osób będących na diecie ketogenicznej, bezglutenowej oraz bezcukrowej. To delikatne i puszyste połączenie tworzy masa serowa z naturalnych serków homogenizowanych, mascarpone oraz śmietanki. Sernik przygotowany jest na migdałowym spodzie, a jego wierzch zdobi truskawkowa glazura z owocami jagodowymi.

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MASA SEROWA
    - 550 g naturalnego serka homogenizowanego
    - 200 g śmietanki kremówki
    - 250 g serka mascarpone
    - 8 łyżek erytrytolu*
    - 0,5 szklanki wody
    - 3 łyżki żelatyny
    - garść świeżych malin (opcjonalnie)

    SPÓD
    - 100 g mąki migdałowej
    - 40 g zimnego masła
    - 2 łyżki erytrytolu
    - szczypta soli

    PONCZ
    - 3 łyżki białej herbaty
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 0,5 łyżeczki erytrytolu

    GLAZURA TRUSKAWKOWA
    - 230 g świeżych truskawek
    - 2 łyżeczki żelatyny
    - 1 łyżeczka erytrytolu
    + świeże truskawki i borówki (do dekoracji)

    * Jeśli lubimy bardziej słodkie desery, to możemy dodać więcej słodzidła.
Wystaw ocenę:

4.2 (15 ocen)

Zobacz również:

Sernik na zimno

Keto sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD. Do miski wsypujemy mąkę migdałową i dodajemy do niej kawałki zimnego masła, erytrytol oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki zagniatamy. Dno tortownicy o średnicy 25 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy przygotowanym ciastem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na około 15 minut (do lekkiego zarumienienia). Upieczony spód studzimy, a następnie smarujemy delikatnie ponczem przygotowanym z herbaty, soku z cytryny i erytrytolu (nie za dużo, aby nie stał się zbyt mokry).
  • 2. MASA SEROWA. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją w rondelku (nie dopuszczając do wrzenia) do momentu całkowitego rozpuszczenia. Zawartość studzimy. Erytrytol mielimy w młynku do kawy. Serki homogenizowane łączymy z mascarpone, a następnie dodajemy do nich erytrytol oraz ostudzoną żelatynę (miksujemy na małych obrotach, aby nie dopuścić do powstania grudek). Śmietankę ubijamy, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na upieczony spód i wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.

    * Do masy serowej dla smaku dodałam także garść zmiksowanych i przetartych na sicie malin. Krok ten możemy pominąć i dodać do masy serowej ulubiony aromat.
  • 3. GLAZURA. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki miksujemy na gładki mus, dodajemy erytrytol i podgrzewamy w rondelku. Po zdjęciu z palnika rozpuszczamy w nich napęczniałą żelatynę, a następnie studzimy. Ostudzoną masę truskawkową wylewamy na stężałą masę serową, układamy na niej owoce jagodowe i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.

Porady

Sernik najlepiej smakuje w sezonie na owoce jagodowe. Wtedy możecie dodać do niego także jeżyny, poziomki czy leśne jagody. Owoce jagodowe są także świetnym i naturalnym barwnikiem. Możecie bawić się kolorami oraz smakami i stworzyć pięknie kolorową masę serową ❤.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.43 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
sernik na zimno z mascarpone

To może cię zainteresować