Keto dyniowe latte (Paleo, LowCarb)

0 (0 ocen)

  • 2 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszna niskowęglowodanowa wariacja na temat Starbucks'owego bestsellera - Pumpkin Spice Latte, czyli keto dyniowe latte. Równie pyszne i równie jesienne w charakterze, a o ile zdrowsze!

Zapraszam na mojego bloga https://moderncavegirl.pl w celu zapoznania się z pozostałymi przepisami!

  • 2 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Pumpkin Spice Latte:
    1 łyżeczka kawy z cykorii lub instant espresso albo kubek prawdziwej kawy
    1 miarka peptydów kolagenowych
    1 miarka oleju MCT w proszku
    15 ml gęstego mleka kokosowego
    1 łyżka puree z dyni pieczonej
    1/2 łyżeczki erytrytolu lub kilka kropli stewii w płynie (opcjonalnie)
    1 szczypta przyprawy piernikowej lub przyprawy do dań z dyni (pumpkin spice)

    Bita śmietana z mleka kokosowego:
    250 ml mleka kokosowego (ja użyłam Real Thai)
    1,5 łyżki erytrytolu
    1/2 - 1 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje Kawy

Keto dyniowe latte (paleo, lowcarb) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pumpkin Spice Latte:
    Wszystkie składniki zblendować dolewając gorącej wody. Jeśli korzystasz z gotowej zaparzonej kawy, to po prostu zblenduj ją z pozostałymi składnikami. Można udekorować bitą śmietaną.
  • 2. Bita śmietana z mleka kokosowego:
    Z 250 ml mleka kokosowego odlać 50 ml do garnuszka. Dodać erytrytol, a żelatynę posypać po wierzchu. Włączyć na niewielki ogień. Gdy żelatyna się całkowicie rozpuści dobrze wymieszać, żeby nie było żadnych grudek. Zdjąć z gazu. Dolać pozostałe mleko kokosowe. Całość przelać do syfonu i wstawić do lodówki. Dobrze schłodzić. Schłodzony syfon nabić nabojem. Dobrze wstrząsnąć i dozować bitą śmietanę na wierzchu dyniowej latte. Posypać przyprawą do piernika lub pokruszonymi ciasteczkami korznnymi (niskowęglowodanowymi).

Porady

Do przygotowania bitej śmietany z mleka kokosowego użyłam mleka w kartonie firmy Real Thai o zawartości tłuszczu 19%. Zauważyłam jednak, że poszczególne partie produktu różnią się od siebie odrobinę gęstością, a gęstsza część mleka ma tendencję do osiadania na dnie kartonika. Mleko użyte przeze mnie do zrobienia bitej śmietany było dość gęste, więc jeśli używasz mleka kokosowego o płynnej konsystencji, to może zaistnieć potrzeba zwiększenia ilości żelatyny albo bita śmietana może się nie udać. W razie problemów, proponuję skorzystać ze śmietanki kokosowej -tutaj nie powinno być problemów z ubiciem jej na sztywno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować