Ketchupowo-miodowe grillowane skrzydełka

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Te skrzydełka przygotowałam niedawno na grilla. Zasłużenie okazały się hitem imprezy...

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - skrzydełka z kurczaka: 15 sztuk
    - czosnek polski: 3 ząbki
    - ketchup pikantny: 6 łyżek
    - miód: 2 łyżki
    - chili: 1 łyżka
    - sól (do smaku): 1 sztuka

Ketchupowo-miodowe grillowane skrzydełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka dokładnie płuczemy, każde kroimy na 3 części. Lotki zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i gotujemy około 30 minut do odparowania 2/3 wody. Wywar przecedzamy, studzimy.
  • 2. Dodajemy ketchup, chili, miód oraz mniej więcej 1/3 płaskiej łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy. Marynatą zalewamy surowe kawałki skrzydełek, mieszamy, wkładamy do lodówki na 24 godziny.
  • 3. Pieczemy na grillu około 15 minut z każdej strony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy