Ketchupowe bułki z kurczakiem, cukinią i papryką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne drożdżowe byłeczki z dodatkiem ketchupu nadziane kurczakiem i letnimi warzywami. Polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto;
    4,5 szklanki mąki pszennej typ450,
    2 łyżki cukru,
    20 dag drożdży,
    2 jajka,
    1 szklanka mleka,
    pół szklanki ketchupu,
    8 łyżek oleju,
    Szczypta soli.
    Farsz;
    1 pierś z kurczaka,
    1 mała cukinia,
    pół czerwonej papryki,
    pół żółtej papryki,
    1 mała cebula,
    sół i pieprz do smaku,
    łyżeczka słodkiej papryki,
    1 łyżka suszonej bazylii.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Przystawki

Ketchupowe bułki z kurczakiem, cukinią i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do mąki zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 30 minut.

    Farsz;

    Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę.
    Cukinię i cebulę obieramy.
    Warzywa kroimy w kostkę.
    Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy.
    Wrzucamy mięso i warzywa. Przyprawiamy i smażymy około 10 minut.
    Lekko studzimy.

    Z ciasta formujemy kulki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy. Wykładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi formując kulkę.

    Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Porady

Zamiast kurczaka możemy użyć ulubionej wędliny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Drożdże Kurczak Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować