Zapraszam na domowy ketchup z dyni. Ketchup wyszedł lepszy niż ten sklepowy i dużo zdrowszy. Jest przy nim trochę pracy ale jego smak jest tego wart. Po pasteryzacji możemy cieszyć się jego smakiem również zimą.Polecam
8 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
2,5 kg obranej i wydrążonej dyni
750 g cebuli
4 płaskie łyżki soli
1 szkl cukru
880 ml przecieru pomidorowego
2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 szkl octu jabłkowego
Ketchup z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię wraz z obraną cebulą ścieramy na tarce o jarzynowych oczkach. Dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na 4 godziny. Po tym czasie dodajemy cukier i na bardzo małym ogniu gotujemy przez 30 minut, często mieszając (ketchup lubi się przypalać). Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy przez 20 minut-pamiętamy o mieszaniu. Gorący ketchup blendujemy na gładką masę. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy przez 30 minut. Smacznego
Z podanych składników wychodzi 8 słoiczków po 400 ml.
Komentarze