Ketchup z dyni

4.46 (158 ocen)

  • 8 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam na domowy ketchup z dyni. Ketchup wyszedł lepszy niż ten sklepowy i dużo zdrowszy. Jest przy nim trochę pracy ale jego smak jest tego wart. Po pasteryzacji możemy cieszyć się jego smakiem również zimą.Polecam

  • 8 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg obranej i wydrążonej dyni
    750 g cebuli
    4 płaskie łyżki soli
    1 szkl cukru
    880 ml przecieru pomidorowego
    2 łyżeczki pieprzu
    2 łyżeczki papryki słodkiej
    2 łyżeczki papryki ostrej
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    1 szkl octu jabłkowego
Wystaw ocenę:

4.46 (158 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy

Ketchup z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię wraz z obraną cebulą ścieramy na tarce o jarzynowych oczkach. Dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na 4 godziny. Po tym czasie dodajemy cukier i na bardzo małym ogniu gotujemy przez 30 minut, często mieszając (ketchup lubi się przypalać). Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy przez 20 minut-pamiętamy o mieszaniu. Gorący ketchup blendujemy na gładką masę. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy przez 30 minut. Smacznego
    Z podanych składników wychodzi 8 słoiczków po 400 ml.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ketchup

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować