Ketchup z cukinii, papryki i jabłka na zimę

4.49 (195 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepyszny sos z cukinii, papryki, jabłka i cebuli. W zimę jak znalazł do pizzy czy zapiekanek i jako dodatek do dań.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg cukinii,
    3 cebule,
    4 duże jabłka,
    3 czerwone papryki,
    600 g koncentratu pomidorowego,
    1/2 szklanki octu,
    150 g cukru,
    1 łyżeczka pieprzu,
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
    3 ząbki czosnku,
    1 łyżka suszonej bazylii.
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy

Ketchup z cukinii, papryki i jabłka na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Jabłka obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
    Mieszamy wszystkie warzywa i jabłka i solimy i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy do dużego garnka.

    Gotujemy do miękkości na małym ogniu około godziny. Od czasu do czasu mieszamy.

    Miksujemy wszystko bardzo dokładnie. Następnie dodajemy resztę składników.

    Gotujemy jeszcze 15 minut. Gorące przekładamy do słoików.

    Odwracamy słoiki do góry dnem do wystudzenia.

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować