Ketchup z cukinii

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ketchup z cukinii? Tak, to możliwe. Cieszy się on na prawdę dużą popularnością, a w otchłani internetu można znaleźć wiele różnych przepisów na przygotowanie tego specjału. Różnią się one jednak składnikami i sposobem przygotowania. Wspólnym elementem przepisów jest niezaprzeczalny fakt, że ketchup jest pyszny. Postanowiłam to sprawdzić i przygotowałam swoją wersję ketchupu i przyznam, że faktycznie jest wspaniały! Pełen dobrych składników bez konserwantów, barwników i chemicznych dodatków. Ma lekko słodki smak, z nutką kwaśności oraz pikanterii o której intensywności możecie zdecydować sami. Wspaniały dodatek do kanapek, pizzy i wielu dań.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg młodej cukinii *
    400 g koncentratu pomidorowego
    400 g pomidorów pelati
    ½ kg cebuli
    200 ml octu 10%
    350 g cukru
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka pieprzu czarnego
    1 łyżka soli
    ½ pieprzu cayenne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ketchup z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ketchup z cukinii 1. Cebulę obieramy. Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy razem z cebulą na tarce o grubych oczkach. Jeśli cukinia jest młoda (a taka polecam) to nie ma konieczności obierania jej ze skórki oraz usuwania gniazd nasiennych. Cukinię przekładamy do garnka, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 4-6 godzin.
    Po tym czasie zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy około 25 minut. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet. Gotujemy kolejne 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy i ponownie gotujemy przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec całość miksujemy blenderem na gładką papkę. Ketchup przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut w piekarniku.
    * waga po obraniu

Porady

- ketchup warto przygotować w małych słoiczkach, bowiem nie zawiera konserwantów i po otwarciu nie może zbyt długo stać w lodówce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować