Ketchup łagodny

0 (0 ocen)

Długo szukałam idealnego ketchupu dla dzieci, ten właśnie taki jest. Łagodny ,aromatyczny, mocno pomidorowy.

Składniki:

  • ( z podanych składników wyszły mi 2 buteleczki po 250ml )

    1,5 kg pomidorów

    1 biała cebula

    2 łyżki cukru

    2 łyżeczki soli

    1 łyżka soku z cytryny

    1 łyżka octu jabłkowego (opcjonalnie)

    szczypta ziół prowansalskich

    szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)

    szczypta czerwonej mielonej papryki

Ketchup łagodny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry . Wrzucamy do

    blendera razem z cebulą i miksujemy na papkę. Wlewamy całość do

    garnka i gotujemy 30 minut. Następnie całość przecieramy przez sito.

    Powstały sos wstawiamy ponownie na gaz i dodajemy przyprawy, sok z

    cytryny oraz ocet. Sprawdzamy konsystencję i smak. Jeżeli wszystko

    nam odpowiada przelewamy ketchup do wyparzonych buteleczek lub

    słoiczków. Po wystudzeniu pasteryzujemy przez 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy