KETCHUP DOMOWY

  • wyświetlono: 1686 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wszystko co domowe i zrobione samemu smakuje najlepiej.Chociaż zapewne przyzwyczailiśmy się do smaków ulubionych kupnych ketchupów.Ale czasem warto włożyć odrobinę wysiłku i pracy,żeby dowiedzieć się który smakuje lepiej.Ketchup używany jest w naszych kuchniach często do kanapek, pizzy czy mięs.

duszek
  • 180min

Składniki

3 kg. dojrzałych pomidorów
3 sztuki czerwonej papryki
2 szt.cebuli
kawałek korzenia imbiru
7-8 ząbków czosnku
2 łyżeczki nasion gorczycy
2 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka goździków
2 łyżeczki soli
4 łyżeczki cukru
4 łyżeczki oliwy
papryczka chili (bez pestek) lub 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
6 łyżeczek octu winnego (opcjonalnie)
pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

KETCHUP DOMOWY

  • pokrojone pomidory1. Pomidory przekroiłam na mniejsze części.
  • wyciskarka2. Wycisnęłam je przez wyciskarkę.
    Możecie je też pokroić na małe kawałki, zagotować i zmielić blenderem.
    Albo od razu zmielić w malakserze.
  • przecier z pomidorów3. I tak o to w parę minut uzyskałam gęstą masę pomidorową.
    Gotowałam ją na małym gazie przez 1,5 godziny,co jakiś czas mieszając.
    Pomidory powinny odparować i zgęstnieć.
  • opiekane papryki4. W międzyczasie zajęłam się papryką.
    Można jej nie dodawać do ketchupu.
    Ale dała fajny smak i mnie osobiście smakowało połączenie tych dwóch warzyw. Opaliłam ja nad gazem.
    Można ją również zgrillować w piekarniku.
  • papryka obrana5. Obrałam ją ze skórki.
  • cebule imbir czosnek6. Obrałam imbir, ząbki czosnku i cebule.
  • starty imbir czosnek7. Cebule pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju.
    Imbir i czosnek starłam na drobnej tarce.
  • papryka czosnek8. Przełożyłam do miksera paprykę, czosnek,imbir
  • cebula9. i podsmażoną lekko cebulę.
  • pasta paprykowa10. Można dodać trochę przecieru pomidorowego,żeby składniki łatwiej się mieliły. Tak uzyskaną pastę paprykową wlałam do pomidorów.
  • zmielone przyprawy11. W młynku lub moździerzu utarłam nasiona gorczycy, kolendry i goździki.
    Wsypałam je do pomidorów.
  • ketchup12. Dodałam sól, cukier, oliwę, pieprz, ostrą paprykę i jak potrzeba (trzeba próbować!) ocet winny.
    W miarę jak ketchup zaczął gęstnieć, trzeba go częściej mieszać bo "uroczo" bulgocze i chlapie ;-)
  • blender13. Na koniec stwierdziłam,że użyję blendera aby konsystencja ketchupu
    była bardziej aksamitna i gładka.
  • słoiki14. Nakładałam do wyparzonych słoików.
    Można go trzymać w lodówce do bezpośredniego spożycia.
    Aby dotrwał do zimy, powinno się go pasteryzować.
    W tym celu, gotowałam słoiki przez 20 minut we wrzątku lub można pasteryzować w 120 stopniach w piekarniku.
    Mnie wyszły 3 słoiczki o pojemności 400 ml.
  • ketchup15. Smacznego!

Porady

Moją wersję ketchupu możecie modyfikować.
Należy próbować i doprawiać wedle smaków.
Dużo zależy też od rodzaju pomidorów.
Ja zrobiłam go po swojemu, ale musicie mi uwierzyć na słowo - wyszedł przepyszny!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiPomidoryketchupPrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

domowy ketchup

Dodane przez: ImpresjaSmaku

Domowy ketchup (gęsty, bez przecierania)

Z podanej porcji mi wyszło 6 słoików...

Domowy ketchup ze świeżych pomidorów

Dodane przez: Kloruś

Domowy ketchup ze świeżych pomidorów

W dobie wszechobecnych ulepszaczy,...

Domowy ketchup z czerwonej papryki

Dodane przez: Ewelina Marcin

Domowy ketchup z czerwonej papryki

Dojrzewająca w słońcu czerwona...

Ketchup z cukini

Dodane przez: xdecode

Ketchup domowy

Idealny smak cukinii, marchwi i...

Ketchup domowy

Dodane przez: Be Positive

Domowy ketchup

Pyszny, mega mega pomidorowy keczap...

ketchup

Dodane przez: kasiunia

Ketchup

Wyśmienity sos pomidorowy (lub...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE