Takie ciasto to już klasyk, ale nadal znajduje swoich zwolenników. Utrzymuje bardzo długo świeżość, przez co nazywany jest wiecznym. Smaczne i szybkie do wykonania.
20 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
400 g. pokrojonych bakalii
250 g. masła
250 g. mąki
250 g. cukru
5 jajek
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
blaszka keksówka wysmarowana tłuszczem i osypana bułką tarta
1 łyżeczka mąki do osypania bakalii
Lukier:
sok z 1/2 cytryny
3/4 szklanki cukru pudru
Keks zwany wiecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puch, ucierając dodaję po 1 jajku. Do pulchnej masy dodaję mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszam.
2.Do masy dodaję bakalie otoczone mąką, mieszam. Masę przekładam do foremki, piekę ok. 1 godziny w temp. 180 stopni.
3.Składniki lukru ucieram, polewam jeszcze ciepłe ciasto, dowolnie dekoruje, ja dałam rodzynki i płatki migdałowe.
Komentarze