Keks zwany wiecznym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Takie ciasto to już klasyk, ale nadal znajduje swoich zwolenników. Utrzymuje bardzo długo świeżość, przez co nazywany jest wiecznym. Smaczne i szybkie do wykonania.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g. pokrojonych bakalii
    250 g. masła
    250 g. mąki
    250 g. cukru
    5 jajek
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    blaszka keksówka wysmarowana tłuszczem i osypana bułką tarta
    1 łyżeczka mąki do osypania bakalii
    Lukier:
    sok z 1/2 cytryny
    3/4 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks

Keks zwany wiecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Keks 1. Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puch, ucierając dodaję po 1 jajku. Do pulchnej masy dodaję mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszam.
  • Keks 2. Do masy dodaję bakalie otoczone mąką, mieszam. Masę przekładam do foremki, piekę ok. 1 godziny w temp. 180 stopni.
  • Keks 3. Składniki lukru ucieram, polewam jeszcze ciepłe ciasto, dowolnie dekoruje, ja dałam rodzynki i płatki migdałowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować