Keks ze szparagami

  • wyświetlono: 317 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne, aromatyczne wytrawne ciasto, z akcentem wiosennym w postaci szparagów. Jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je zabrać na piknik.

Cukiereczek
  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

• Pół pęczka szparagów (250g),
• 8 suszonych pomidorów,
• 12 czarnych oliwek,
• Garść listków bazylii,
• CIASTO:
• 250g mąki pszennej,
• 1 łyżeczka sody,
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
• 4 małe jajka,
• 100ml oliwy,
• 100ml mleka,
• 1 łyżeczka musztardy,
• 3 ząbki czosnku,
• 60g tartego sera cheddar,
• ½ łyżeczki soli,
• ¼ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania przepisu:

Keks ze szparagami

  • 1. Ze szparagów usuwamy twarde końcówki. W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy szparagi na wrzątek i gotujemy przez 2 minuty. Następnie ostrożnie je wyjmujemy do zimnej wody, aby się zahartowały. Wyjmujemy je z wody i zostawiamy do wyschnięcia.
    Suszone pomidory kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i pieprzem.
    Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem, oliwą i musztardą. Dodajemy suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy oliwki, bazylię, suszone pomidory i ser starty na dużych oczkach. Mieszamy do połączenia.
    Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do nie połowę ciasta i wykładamy połowę całych szparagów (wzdłuż formy). Zalewamy je pozostałym ciastem i wykładamy resztę szparagów.
    Keks pieczemy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem około 45-50 minut (do suchego patyczka). Ciasto studzimy przez 5 minut w keksówce. Później wyjmujemy je na kratkę.
    Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Szparagiobiadpiknikwytrawne ciastoobiad kolacja wiosna

Komentarze

Podobne przepisy

Szparagi owinięte dojrzewającą szynką

Dodane przez: Ewelina Marcin

Szparagi owinięte dojrzewającą szynką

Chrupiące szparagi otulone aromatyczną...

Pieczarki faszerowane kuskusem i szparagami

Dodane przez: smak i uczucie

Pieczarki faszerowane kuskusem i szparagami

Propozycja na przekąskę z faszerowanych...

Szparagi ew cieście francuskim

Dodane przez: beetle

Szparagi w cieście francuskim

Szybka wiosenna przekąska.

Szparagi w cieście francuskim z boczkiem

Dodane przez: zzewa

Szparagi w cieście francuskim z boczkiem

Szparagi, boczek i ciasto francuskie...

Keks wytrawny z kurkami, szynką i żółtym serem

Dodane przez: Di bloguje

Keks wytrawny z kurkami, szynką i żółtym...

Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu,...

Keks wytrawny z żółtym serem i wędzonym łososiem

Dodane przez: Di bloguje

Keks wytrawny z żółtym serem i wędzonym łososiem

Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE