Keks z żurawiną i płatkami migdałów

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Słodkie ciasto z kwaskowymi owocami i chrupkimi migdałami - czego chcieć więcej?

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - żurawina świeża: 200 gramów
    - migdały w płatkach lub słupkach: 50 gramów
    - jaja świeże: 3 sztuki
    - cukier biały: 170 gramów
    - mąka pszenna: 150 gramów
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - masło stopione: 150 gramów
    - cukier puder do posypania ciasta: 2 łyżki

Keks z żurawiną i płatkami migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • keks z żurawiną 1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Żurawinę myjemy i oprószamy odrobiną mąki. Jajka ubijamy z cukrem, stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i stopione masło. Do jednolitej masy wrzucamy żurawinę i migdały. Mieszamy delikatnie i przelewamy do formy. Pieczemy około 50 minut. Jeśli w trakcie pieczenia wierzch zacznie mocno brązowieć, nakrywamy formę luźno folią aluminiową.
    Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy