Keks z kurczaka i makaronu

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Świetna propozycja na rodzinny obiad. Taki keks jest bardzo podzielny i ładnie prezentuje się na talerzu.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    -3 kawałki pojedynczego fileta z kurczaka
    -8 dag makaronu spaghetti kolorowego
    -3 łyżki suszonej żurawiny

    Dodatkowy składnik:
    -1 puszka marchewki z groszkiem

    Składniki robocze:
    -2 łyżki oleju
    -1 łyżka masła
    -przyprawy-sól,pieprz, przypraw do kurczaka,papryka ostra

Keks z kurczaka i makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta z kurczaka oczyszczamy,płuczemy i osuszamy,
    Każdego przekrawamy w poprzek ,delikatnie rozbijamy, nacieramy przyprawami.Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  • 2. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente.
    Marchew z groszkiem odcedzamy z zalewy.
  • 3. Kruszonka żurawinowa: olej,żurawinę, 2 łyżeczki ostrej papryki, sól,pieprz przekładamy do blendera i miksujemy.
  • 4. Małą keksówkę smarujemy masłem, układamy dwa kawałki fileta, makaron, dwa kawałki fileta ,marchew z groszkiem i ostatnie dwa kawałki kurczaka. Na górze rozsmarowujemy kruszonkę z żurawiny.
    Wkładamy do piekarnika na ok.50 min.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

Aby keks nie rozpadał się przy krojeniu spinamy go wykałaczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy