Na Wielkanoc zamiast tradycyjnego keksu proponuję keks z cukierkami „Krówka” - smaczny, słodki i aromatyczny. To propozycja, która z pewnością zaskoczy twoją rodzinkę. Cukierki, które roztapiają się w cieście nadają wyjątkowego smaku.
Keks z cukierkami „krówka” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukierki kroimy w drobną kostkę. Wykładamy do miski i posypujemy łyżką mąki.
2.Resztę mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
3.Miękkie masło rozcieramy z cukrem i dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając. Powoli wlewamy likier, nie przestając mieszać. Delikatnie dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy cukierki i ponownie mieszamy.
4.Formę keksową smarujemy masłem i posypujemy mąką.
5.Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku przy temp. 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu ostudzaj przez ok. 10 min zanim polejesz lukrem.
6.Lukier: miksujemy zimne białko, dodajemy cukier puder i pod koniec parę kropel soku z cytryny.
Komentarze