Keks z cukierkami „Krówka”

0 (0 ocen)

Na Wielkanoc zamiast tradycyjnego keksu proponuję keks z cukierkami „Krówka” - smaczny, słodki i aromatyczny. To propozycja, która z pewnością zaskoczy twoją rodzinkę. Cukierki, które roztapiają się w cieście nadają wyjątkowego smaku.

Składniki:

  • 200g masła
    250g mąki
    3/4 szklanki cukru
    4-5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    125ml likieru jajecznego
    200g cukierków „krówka”
    sól

    Lukier:
    1 białko jajka
    cukier puder
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery Cukierki Krówki

Keks z cukierkami „krówka” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukierki kroimy w drobną kostkę. Wykładamy do miski i posypujemy łyżką mąki.
  • 2. Resztę mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
  • 3. Miękkie masło rozcieramy z cukrem i dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając. Powoli wlewamy likier, nie przestając mieszać. Delikatnie dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy cukierki i ponownie mieszamy.
  • 4. Formę keksową smarujemy masłem i posypujemy mąką.
  • 5. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku przy temp. 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu ostudzaj przez ok. 10 min zanim polejesz lukrem.
  • 6. Lukier: miksujemy zimne białko, dodajemy cukier puder i pod koniec parę kropel soku z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Cukier

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować