Keks z borówkami i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste ciasto, ale bardzo smaczne

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    150 gramów masła
    3 jajka
    250 gramów mąki pszennej
    50 gramów mąki ziemniaczanej
    80 gramów cukru
    1 łyżka proszku do pieczenia
    3 łyżki mleka
    1/3 szklanki borówek
    5 łyżek rozpuszczonej czekolady
    1 łyżka ekstraktu waniliowego

    Dodatkowo:
    masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks

Keks z borówkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. |Owoce myję.
    Rozdzielam białka od żółtek.
    Masło ubijam z cukrem i wanilią na jasny krem. Dodaję żółtka i mleko, dokładnie ucieram.
    Przesiewam oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, dokładnie łączę z masą maślaną.
    Ubijam białka na sztywną pianę, delikatnie łączę z ciastem.
    Keksówkę smaruję masłem i posypuję bułką tartą, wylewam ciasto, wierzch posypuję borówkami, lekko je wciskam w ciasto. Keks piekę 45 minut w 190 stopniach, studzę.
    Przestudzone ciasto polewam roztopioną czekoladą i posypuję odrobiną borówek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować