Keks z białek

  • wyświetlono: 244 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Jeśli zostały Wam białka z wielkanocnych bab to na ten weekend koniecznie musicie upiec keks na samych białkach z dodatkiem mielonych orzechów i bakalii. Pyszny, wilgotny, delikatny, puszysty. Chyba najlepszy sposób na wykorzystanie białek :) U mnie w domu będzie jeszcze nie raz pieczony :)

Bez nazwy-2
  • 16 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

5 białek (z dużych jajek)
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki pokrojonych bakalii (skórka pomarańczowa, daktyle, śliwki)

Sposób przygotowania przepisu:

Keks z białek

  • 1. Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Wlać olej, krótko zmiksować. Wsypać mąkę, mielone orzechy i pokrojone bakalie, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 21x9 cm (mierząc dno). Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 40 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bakaliebiałkakeksz białekciasto z bakaliamiciasto z białekbez żółtekwykorzystanie białek

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z białek z czekoladą.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto z białek z czekoladą

Jestem takiego zdania, że w kuchni...

Ciasto z białek

Dodane przez: czekoladka

Ciasto z białek z bananami

Bardzo smaczne i szybkie ciasto....

Wielkanocna babka z białek

Dodane przez: rzelkazag

Wielkanocna babka z białek

Do jej przygotowania śmiało można...

image-01l5qx1

Dodane przez: Agnieszka Rec

Ciasto z białek z bakaliamii

Niezawodne ciasto ,które powstało...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Babka z białek ze śliwkami

Ciasto powstało, ze zbyt dużej...

Keks marchewkowy z bakaliami

Dodane przez: bogusia82

Keks marchewkowy z bakaliami

Keks marchewkowy to jedno z moich...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE