Keks w waflu z marmoladą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nietypowe połączenie wafli i keksu. Zaskakuje smakiem i wyglądem.

Składniki:

  • ● kostka masła
    ● 1 szkl. cukru pudru
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 4 jajka
    ● łyżka aromatu waniliowego
    ● ok. 22 dag maki
    ● 2 płaty andrutów
    ● słoik marmolady, np. śliwkowej
    ● 1-2 szkl. bakalii (rodzynki, żurawina, kandyzowane owoce)

Keks w waflu z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę. Stopniowo, cały czas ucierając, dodajemy po żółtku. Następnie dodajemy make przesiana z proszkiem do pieczenia oraz aromat waniliowy. Mieszamy.
  • 2. Białka ubijamy na sztywna piane, ostrożnie dodajemy do żółtek i maki. Mieszamy z bakaliami. Ciasto przekładamy na blachę o wymiarach 25x25 cm. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
  • 3. Jeden płat andruta smarujemy grubo marmolada, przykrywamy ciastem. Następnie wierzch ciasta smarujemy marmolada i przykrywamy drugim andrutem. Lekko dociskamy, żeby się skleiły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2015

Komentarze

Podobne przepisy