Keks w polewie z białej czekolady

0 (0 ocen)

Keks jest jednym z moich ulubionych ciast, dlatego dość często go piekę.

Składniki:

  • -2 szklanki mąki
    -2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 kostka dobrej jakości masła
    -4 duże jaja
    -3/4 szklanki cukru
    -1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
    -300 gram ulubionych bakalii lub owoców kandyzowanych+20 gram do posypania ciasta
    -5-6 kropelek aromatu cytrynowego
    -1 tabliczka białej czekolady
    -3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Keks Desery

Keks w polewie z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy, aby było gładkie.
  • 2. Dodajemy stopniowo ciągle miksując cukier, cukier wanilinowy i miksujemy, aż masa będzie miała kremową konsystencję.
  • 3. Wbijamy stopniowo po jednym jajku (kolejne wbijamy, kiedy poprzednie połączą się z masą)
  • 4. Wlewamy aromat.
  • 5. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy.
  • 6. Dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki 25x7 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 7. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu, chwilę zostawiamy w piekarniku.
  • 8. Czekoladę łamiemy na kostki i wrzucamy do rondelka, wlewamy mleko i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Wylewamy na ostudzony keks i posypujemy bakaliami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować