- białko jajka: 1 szklanka
- cukier zwykły: 1 szklanka
- mąka pszenna: 1 szklanka
- mak: 1 szklanka
- bakalii (orzechy,rodzynki,ananas kandyzowany itd.): 1 szklanka
- margaryny rozpuszczonej: 25 dekagramów
- proszku do pieczenia: 1 łyżeczka
- aromat migdałowy: 1 sztuka
- sól szczypta (keksówki 2 standartowe tzn 27cm-13 chyba nie ma problemu może być jedna większa wg uznania co do polewy to każdy ma swoją sprawdzoną): 1 szczypta
Keks świąteczny z białek konkurs -wigilijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem szczyptą soli dodać pozostałe składniki wlać do 2 mniejszych lub jednej większej keksówki
wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką.Piec w 180 stopniach C 45 minut.Po wystudzeni polać polewą udekorować .Polecam pyszne ciasto.
Komentarze