Keks rumowo-różany

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ucierany keks z mnóstwem bakalii, syropem i płatkami różanymi, rumem i pięknym lukrem. Jest bardzo prosty i uda się nawet osobom początkującym w kuchni.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mąka - 340g
    Cukier - 140g
    Masło w temperaturze pokojowej - 200g
    Jajka w temperaturze pokojowej - 6szt
    Jogurt naturalny - 1 łyżka
    Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
    Ananas kandyzowany kostki - 100g
    Żurawina suszona - 100g
    Rodzynku - 100g
    Figi suszone - 70g
    Skórka pomarańczowa kandyzowana - 30g
    Płatki różane w cukrze - 2 łyżki
    Syrop różany - 2 łyżki
    Rum - 100ml

    Lukier:
    Cukier puder - 6 łyżek
    Syrop różany - 6 łyżeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks

Keks rumowo-różany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki, żurawinę i pokrojone drobno figi zalewamy rumem i syropem różanym na co najmniej 4 godziny przed przygotowywaniem ciasta.

    Cukier ucieramy z ciepłym masłem. Dodajemy jajka pojedynczo, miksujemy. Dodajemy jogurt, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż ciasto dobrze się połączy.
    Na końcu dodajemy kandyzowanego ananasa, namoczone bakalie wraz z całą zalewą, płatki różane i skórkę pomarańczową. Ciasto mieszamy łyżką. Wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia - u mnie wymiar 12x20cm. Pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Ciasto trzeba obserwować, aby za mocno nie przypiekło się na górze. Na ostatnie 20 minut można je przykryć papierem do pieczenia. Ciasto sprawdzamy wykałaczką - jeśli jest sucha, ciasto jest gotowe.

    Po zupełnym ostudzeniu, zajmujemy się lukrem. Cukier puder mieszamy z syropem różanym i bardzo dokładnie mieszamy. Kiedy lukier będzie gładki i śnieżnobiały polewamy ciasto i obsypujemy skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Woda różana Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować