keks pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dziś coś na wytrawnie:)Naturalny i zdrowy produkt bez konserwantów:)Pyszny keks pieczarkowy.Możemy spożyć go z czerwonym barszczykiem bądź po prostu zjeść bez niczego:)Keks oprócz pieczarek ma w swoim składzie paprykę,duuużo żółtego sera i wędlinkę także z pewnością odczujemy po nim sytość:)Świetna

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 duże pieczarki

    2 cebule

    100g żółtego sera

    100g wędliny(ja użyłam szynkę i suchą krakowską;)

    czerwona papryka

    pęczek natki pietruszki

    pieprz

    1/2 kostki masła

    4 jajka

    200g mąki pszennej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1/2 łyżeczki soli

Keks pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • keks pieczarkowy 1. Ser ścieramy.Wędlinę i paprykę kroimy w kostkę.Natkę siekamy.Pieczarki oczyszczamy,kroimy i smażymy na oleju z posiekanymi cebulami.
  • keks pieczarkowy 2. Masło ucieramy z żółtkami,mąką i proszkiem do pieczenia.Wsypujemy do tego resztę składników,a na końcu dodajemy ubitą z białek pianę.Doprawiamy i mieszamy aż powstanie lekka zwarta masa.
  • keks pieczarkowy 3. Wykładamy do keksów(ja moją wyłożyłam papierem do pieczenia,tak by lepiej się wyciągało keks) .Pieczemy godzinę w temperaturze 180C
  • keks pieczarkowy 4. Keks wyjmujemy z formy nieco studzimy i kroimy w grube plastry.Podajemy na zimno lub gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy