Keks na białkach z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Nigdy nie wyrzucam niepotrzebnych białek, zawsze je zamrażam, aby później, gdy odpowiednio dużo ich uzbieram, upiec tego keksa z groszkami czekoladowymi.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • CIASTO:

    mąka pszenna tortowa - 250 g
    białka - ½ l
    czekoladowe groszki - ½ szk.
    migdały blanszowane - ½ szk.
    rodzynki - 1 szk.
    masło - 180 g
    proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
    cukier puder - 130 g
    ekstrakt z wanilii - 2 łyżeczki
    szczypta soli

    DODATKOWO:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Keks na białkach z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki przelać wrzątkiem i dokładnie odsączyć na sitku. Migdały posiekać.
    Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia.
  • 2. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać bakalie, groszki czekoladowe i wymieszać.
  • 3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dosypując cukier puder.
    Nie przerywając miksowania wlewać przestudzone masło, dodać ekstrakt z wanilii.
  • 4. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać partiami wcześniej przygotowaną mieszankę suchych składników.
  • 5. Ciasto przelać do formy keksowej o wymiarach 8x27 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190*C i piec 50 minut.
  • Keks na białkach z czekoladą 6. Upieczone ciasto zostawić w foremce do przestygnięcia, a następnie wyłożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia. Wystudzone posypać cukrem pudrem.

Porady

*Pół litra, to białka z 16-20 sztuk jajek, w zależności od wielkości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować