Nigdy nie wyrzucam niepotrzebnych białek, zawsze je zamrażam, aby później, gdy odpowiednio dużo ich uzbieram, upiec tego keksa z groszkami czekoladowymi.
1 godz. 10 min
Składniki:
CIASTO:
mąka pszenna tortowa - 250 g
białka - ½ l
czekoladowe groszki - ½ szk.
migdały blanszowane - ½ szk.
rodzynki - 1 szk.
masło - 180 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
cukier puder - 130 g
ekstrakt z wanilii - 2 łyżeczki
szczypta soli
Keks na białkach z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki przelać wrzątkiem i dokładnie odsączyć na sitku. Migdały posiekać.
Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia.
2.Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać bakalie, groszki czekoladowe i wymieszać.
3.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dosypując cukier puder.
Nie przerywając miksowania wlewać przestudzone masło, dodać ekstrakt z wanilii.
4.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać partiami wcześniej przygotowaną mieszankę suchych składników.
5.Ciasto przelać do formy keksowej o wymiarach 8x27 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190*C i piec 50 minut.
6.Upieczone ciasto zostawić w foremce do przestygnięcia, a następnie wyłożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Porady
*Pół litra, to białka z 16-20 sztuk jajek, w zależności od wielkości.
Komentarze